Istoria Ceaiului

 

Dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura din lume. Simbol al prieteniei si ospitalitatii, ceaiul reprezinta un stil de viata, un mod de a fi, o filosofie. Integrat in numeroase religii, acest «food product» are o latura spirituala. Numeroase legend sunt associate cu “aparitia ceaiului”.

Trei legende hotarasc originea ceaiului ori in China, ori in India ori in Japonia.

In 2737 i. e.n., imparatul chinez, Shen Nong, isi incalzea apa pentru a-si potoli setea. S-a asezat la umbra unui arbust pentru a se proteja de soare si a profita de umbra unei zile calduroase.Cateva frunze din arbust au cazut in acea apa iar imparatului i-a placut foarte tare gustul noii bauturi. Arbustul bineinteles era un arbore de ceai.

Legenda indiana difera un pic de verisoara sa chineza. Printul Dharma plecase in China pentru a raspandi religia budista.Isi facuse un juramant de a nu dormi noua ani.totusi, dupa trei ani de zile, starea de oboseala si somnolenta l-au rapus si l-au obligat sa isi incalce juramantul. A cules atunci cateva frunze de ceai si le-a mestecat.Efectul a fost imediat .Printul Dharma s-a trezit brusc si a reusit sa ramana treaz urmatorii sase ani. Arbustul era bineinteles un arbore de ceai…

In Japonia, Bodhi-Dharma, a adormit in timpul rugaciunilor sale. Si-a refulat furia impotriva sa si si-a taiat pleoapele si aruncandu-le pe pamant . Trecand prin acelasi loc peste cativa ani, a descoperit ca aucrescut un arbore in acel loc.Gustand frunzele, a ramas inmarmurit de efectele lor tonice. Arbustul era bineinteles un arbore de ceai …

Istoria-ceaiului-bandeau-histoire-du-the

In China, consumul de ceai este foarte vechi. S-a dezvoltat sub dinastia Tang (618-907). Primul tratat despre ceai, Cha Jing, a fost scris in secolul 8 e.n. S-a consumat sub forma de bucati de ceai condensat si amestecat cu alte ingrediente.Sub dinastia Song (960-1279),frunzele sunt transformate in pudra, apoi introduse in apa firebinte si amestecate cu un accesoriu special din bambus. Abia sub dinastia Ming (1368-1644) ceaiul si-a regasit forma sa actuala. Frunzele sunt uscate si gata de a fi infuzate in apa fierbinte.

Ceaiul a intrat fara indoiala in Japonia in secolul 7e.n.,multumita calugarilor budisti care aduceau semintele sau plantele din China.Intre timp, dezvoltarea culturilor de ceai nu s-a facut decat 9 secole mai tarziu.In secolul 15 a aparut ceremonia ceaiului.

In secolul 17 se nasc marile companii comerciale europeene,companii engleze, olandeze sau franceze ce dezvolta comertul cu Orientul.In primii ani ai secolului 17, Compania Indiilor Orientale aduce primele loturi de ceai in Amsterdam. In acest fel, ceaiul ajunge pe taram olandez in 1606, apoi in Rusia in 1618, in SUA in 1647 iar in 1653 in Anglia .

De atunci, ceaiul a cucerit intreaga planeta…

 istoria-ceaiului