PLANTA DE CEAI – CAMELIA TEA TREE

Copacul de ceai este un arbust ce apartine familiei Camelia. In China, mai este cunoscut sub numele « Camelia Sinensis » (ramificatii de la baza),insa in Assam, copacul de ceai este cunoscut ca « Camelia Assamica » (un trunchi normal cu frunze mai lungi si mai verzi ).Intr-un mediu normal, un copac e ceai atinge 20m inaltime. Cel mai vechi copac din lume are 3600 ani si este in yunnan, China, un copac cultivat poate fi tuns si taiat iar, cum se intampla de obicei pe plantatii.

CULESUL

harvest-planta-de-ceaiPekoe, din cuvantul chinezesc “puf alb”, reprezinta frunzele tinere din arbustul de ceai, inca nedesfacute, ce contin cele mai multe vitamine, oligoelemente, nutrienti si alti constituti ce amplifica virtutile ceaiului. Frunzele culese direct din copac sunt in general cele mai proaspete si cele mai tinere gasite la extremitatile ramurii. Exista 3 feluri de cules :

Culesul Imperial- este cules numai PEKOE (primele 3 frunze) de la extremitatea ramurii

Culesul Clasic- sunt culese PEKOE si primele 2 frunze

                                                                           Culesul Aspru- sumt culese Pekoe si primele 4 frunze

GRADELE CEAIULUI

tea-grades-planta-de-ceaiO parte a ceaiurilor este clasata in grade, in functie de calitatea produsului si tipul de frunze folosite. Aceste grade pot fi recunoscute prin initialele lor, dar nu constituie o scara de valori aplicata tuturor ceaiurilor. Se folosesc in general pentru ceaiurile negre.

OP = Orange Pekoe : defineste pekoe si primele doua frunze, fara muguri

P inseamna Pekoe, din cuvantul chinezesc “puf alb” si reprezinta frunzele tinere din arbustul de ceai, inca nedesfacute.
O inseamna Orange.Se face referire la familia Orange-Nassau din Olanda, olandezii fiind primii care au introdus ceaiul in Europa. Aceasta referinta indica o calitate “regala”

FOP = Flowery Orange Pekoe : defineste pekoe si urmatoarele doua frunze

In functie de bogatia mugurilor, se adauga literele ce definesc calitatea.Acest detaliu , foarte adesea intalnit in India si Ceylon, reprezinta ordinul crescator al calitatii:

GFOP Golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
TGFOP 1 Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One
FTGFOP Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
FTGFOP 1 Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One
SFTGFOP Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
SFTGFOP 1 Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One.