Ceaiuri de origine

Compania de Ceai George Cannon este recunoscuta pentru divesitatatea de ceaiuri de inalta calitate. Va invitam intr-o calatorie in fantastica lumea a ceaiurilor, sa descoperiti originea faimoaselor gradini de ceai, gradina cu gradina.

 

Japonia

Tara legendara a ceaului, Japonia are o importanta cultura budista. Productia japoneza de ceai (aprox. 90 000 tone) se realizeaza in mod predominant la poalele muntelui Fuji (provincia Shizuoka). O mare parte din productie este ceaiul verde continand o mare varietate de vitamin si anti-oxidanti. Virtutiile ceaiului japonez au fost in mod clar recunoscute de foarte multi doctori. Cantitatile mari de ceai si tanini consumate in Japonia pot avea legatura cu longevitatea populatiei Japoniei.

Sunt 4 districte in regiunea Shikoku renumite : Shizuoka si Kyoto, Kiushu, Fukuoka (Saga foarte aproape) si Kagaoshima (in Sud). Culesul se face din Aprilie in Octombrie). “Ceaiul “Sincha” corespunde primului cules al ceaiului de calitate mai buna, dar poate fi consumat tot anul daca este tinut intr-un loc racoros. Este recomandat sa se tina la frigider ceaiurile japoneze de foarte buna calitate.

Productia japoneza de ceai este destul de mare , 90 000 tone iar majoritatea este consumata de pata locala ( exportul reprezinta doar 3 %). Notiunea de gradina de ceai nu exista in Japon, tipul de ceai este identificat de regiunea productiei. Cele mai fabuloase ceaiuri provin din regiunea Uji, aproape de Kyoto.

Exista patru sesiuni de cules in timpul anului. Prima este din Aprilie in Mai, a doua sfarsit de Iunie, a treia sfarsit de Iulie inceput de August iar a patra mijloc de Septembrie.

Cel mai comun ceai japonez este Bancha iar cel mai popular este Sencha, approx. 75% din productie, apoi Tencha si Gyokoru. Ceaiul Gyokoru este fin, elegant si de asemenea foarte scump.

 

America de Sud

America de Sud este un amre producator de Cafea si diverse plante ca faimosul MATE (bautura nationala in Argentina). America de Sud produce in mod curent frunze zdrobite. Acest tip de ceai se foloseste mai mult in amestecuri aromatizate. Tarile producatoare de ceai sunt Argentina, Brazilia, Ecuator si Peru.

 

China

China este recunoascuta ca fiind tara producatoare traditionala de ceai. Arbustul de ceai chinez este unul din cei doi principali arbusti de ceai, impreuna cu cel de Assam. » Copacul de ceai «  este recunoscut pentru fabulosul covor verde din plantatiile de ceai. China este cel mai vechi producator si continua sa fie o sursa inepuizabila. Aproximativ 20 de provincii in Sud (Yunnan, Sichuan, Fujian, Anhui, Hunan, Zhejiang, Jiangsu, Henan, Hubei, Guangdong, Guangxi, Jiangxi, and Huizhou) produc o calitate si o varietate incomparabila de ceai.Un faimos proverb chinezesc spune « Nu ne ajunge o viata pentru a degusta toate ceaiurile Chinei »

Tara cu cele 10 000 de ceaiuri produce 750 000 tone/an in 19 provincii.

 

Ceylon

In timp ce Chinezii denumesc “Ceai rosu “ ceaiurile oxidate, ex-coloniile engleze (India, Ceylon, Kenya) continua sa ii spuna “ceai negru”. Ceylon (Sri-Lanka_ exporta 95% din cele 300 000 tone din priductia sa anuala. Ceylon si Kenya se lupta pentru primul loc in lume in exportul de ceai.Exista 3 tipuri de plantaii » plantatii de altitudine inalta (1200- pana la 2200 m inaltime), platatii de ceai la altitudine medie (de la 600 la 1200m) si plantatii de campie. Exista 7 regiuni de productie : Nuwara Elyia in centru sudul insulei, inconjurata de arbori de chiparos, eucalipt si menta ce da ceaiului un gust unic ; regiunea Dimbula, in centru-vest, contine una din cele mai vechi plantatii din insula si produce un ceai structurat de calitate foarte buna. ;plantatia de inalta altitudine Uva, in estul insulei, produce ceaiuri de un echilibru extraordinar intre forta gustului si aroma ; Uda Pussellewa, nordul Uva, produce de asemenea ceaiuri subtile, excelente cu aroma si gust puternic.

Kandy (fosta capitala Ceylon) are una din cele mai vechi plantatii de ceai . In sud-vestul insulei, intre Dimbula si Rohuna, regiunea Sabaragamuwa produce o varietate mare ceaiuri de campie si ceaiuri FOP de calitate buna.

Ceaiurile de Ceylon sunt consumate in stare pura, desi imparatolor le placea sa adauge un strop de lapte pentru un gust exclusiv.

 

India

India cultiva ceaiuri la campie si in munti. Produce 1 million de tone de ceai/an si exporta mai putin de 20% din productia sa (200 000 t). Aproximativ 800 000 tone sunt consumate in piata locala, in mod special in case si la orice colt de strada sub forma de « Chai ». Cea mai mare regiune producatoare de ceai este Assam (500 000-550 000 t /an). Putin mai la Sud, regiunea Niglri produce 350 000 t ceai/an. Cu cele 87 de gradini regiunea Darjeeling produce 10 000 t/an. Localizata la poalele muntelui Himalaya, reputatia Darjeeling este universala dar productia este foarte limitatta din cauza regiunii geografice si a terenului agricol destul de restrans. Pentru a proteja producatorii si consumatorii, Darjeeling este regiune protejata din 2009.

Darjeeling produce cel mai prestigious ceai indian pe cele 20 000 hectare de plantatii la poalele muntelui Himalaya. Crescut la altitudine (pana in 2300 m), ceaiul este supranumit «  Sampania Ceaiului ». First Fush este delicat cu note florale albe. Primul cules are loc de la mijlocul lunii martie pana la sfarsit de Aprilie si reprezinta 20% din productie. Culesul al doilea (Second Fluh) reprezinta cam 25% din intreaga productie.Culesul de Toamna incepe in Octombrie pana la sfarsit de Noiembrie si reprezinta 7% din productia anuala de Darjeeling.

bandeau-the-grande-origine