Ceaiul si sanatatea
Principalele componente ale ceaiului
TEINA: este acelasi alkaloid ca si cafeina dar contrar ultimei, teina nu da acelasi effect imediat de energie, insa ajunge in sange “incet si sigur”, inducand o stare de bine. Ceaiul stimuleaza dar nu excita.Elimina oboseala si creste puterea de concentare. Ceaiurile culese primavera contin in general mai multa teina.
TANINI: faimosii anti-oxidanti ce lupta pentru eliminearea radicalilor liberi, responsabili de imbatranire.
Ceaiul mai contine numerosi nutrienti:
- aminoacizi, unul ar fi teanina;
- compusi aromatici;
- Clorofila;
- Vitamine (A, B, E, P, K);
- Minerale: potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor, fluorina si apropae 0 calorii (1 sau 2/ceasca).
FIER: Ceaiul poate incetini absorbtia de fier din organism. Daca nu aveti fier, consumul de ceai ar trebui limitat intre mese.
BENEFICIILE CEAIULUI
Multe studii au aratat influenta ceaiului asupra sanatatii.Fiecare ar trebui sa fie atent in interpretarea lor. In anumite cazuri au fost observate anumite beneficii :
- Reducerea tensiunii arteriale
- Reducerea colesterolului
- Scaderea toxinelor prin incetinirea absorbtiei grasimii si a nivelului de zahar
- Cresterea circulatiei sangelui, vase de ange mai elastice si o imbunatatire a activitatii cardiace.
Ceaiul mai are efect vasodilatator, ceea ce ajuta la digestie si are un puternic impact diuretic. Oricare ar fi impactul, ceaiul merge mana in mana cu o stare de sanatate buna si ramane o bautura asociata cu placerea, ospitalitatea si petrecerea unui timp placut.