Ceaiul si sanatatea

Principalele componente ale ceaiului

ceaiul-si-sanatatea1TEINA: este acelasi alkaloid ca si cafeina dar contrar ultimei, teina nu da acelasi effect imediat de energie, insa ajunge in sange “incet si sigur”, inducand o stare de bine. Ceaiul stimuleaza dar nu excita.Elimina oboseala si creste puterea de concentare. Ceaiurile culese primavera contin in general mai multa teina.

TANINI: faimosii anti-oxidanti ce lupta pentru eliminearea radicalilor liberi, responsabili de imbatranire.

Ceaiul mai contine numerosi nutrienti:

  • aminoacizi, unul ar fi teanina;
  • compusi aromatici;
  • Clorofila;
  • Vitamine (A, B, E, P, K);
  • Minerale: potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor, fluorina si apropae 0 calorii (1 sau 2/ceasca).

FIER: Ceaiul poate incetini absorbtia de fier din organism. Daca nu aveti fier, consumul de ceai ar trebui limitat intre mese.

 

ceaiul-si-sanatatea2BENEFICIILE  CEAIULUI

Multe studii au aratat influenta ceaiului asupra sanatatii.Fiecare ar trebui sa fie atent in interpretarea lor. In anumite cazuri au fost observate anumite beneficii :

  • Reducerea tensiunii arteriale
  • Reducerea colesterolului
  • Scaderea toxinelor prin incetinirea absorbtiei grasimii si a nivelului de zahar
  • Cresterea circulatiei sangelui, vase de ange mai elastice si o imbunatatire a activitatii cardiace.


Ceaiul mai are efect vasodilatator, ceea ce ajuta la digestie si are un puternic impact diuretic. Oricare ar fi impactul, ceaiul merge mana in mana cu o stare de sanatate buna si ramane o bautura asociata cu placerea, ospitalitatea si petrecerea unui timp placut.