BLOG

 

Tradiţii ale ceaiului în Europa

Cultura ceaiului in Europa este unica nu numai prin modul in care este consumat, dar si prin modul in care se prepara si aspectul final al acestuia. In Republica Ceha ceainariile au adoptat un aspect diferit fata de traditionalele incaperi britanice. Ele au infatisari diverse si ofera o gama variata de ceaiuri. Cele mai exclusiviste au pana la 80 de tipuri de ceaiuri, din zone diferite ale lumii, dar ceea ce este unic la ceainariile din Cehia este faptul ca proprietarii fac combinatii proprii intre tipurile de ceai, pe care aleg sa le serveasca intr-un mod inedit de fiecare data.

Rusia are si ea traditie in ce priveste cultura ceaiului. Aici ceaiul este servit de cele mai multe ori in pahare mari, de argint si alte aliaje, unoeri chiar placate cu aur. Acesta se pregateste separat si este diluat cu apa clocotita. De obicei, ceaiul este destul de tare la gust, acest lucru fiind un indiciu si pentru ospitalitatea gazdei. Cu cat ceaiul este mai tare, cu atat gazda este mai ospitaliera. Servirea ceaiului ese in general un eveniment de familie, dupa o masa mare, alaturi de produse de patiserie.

Desi nu la fel de popular ca in alte parti ale Europei de Est, un ritual al ceaiului exista si in Slovacia. Chiar daca acesta este considerat oarecum “subteran”, exista ceainarii care au devenit populare in multe orase de dimensiuni medii. Ceea ce a facut ca aceste ceainarii sa-si castige clientela este mediul linistit cu muzica relaxanta si, in plus, majoritatea sunt spatii unde nu se fumeaza.

Regiunea de est a Germaniei are multe traditii in ce priveste ceaiul. De fapt, ceaiul este atat de popular incat este baut la orice ora a zilei. Ceaiul tipic german are trei straturi: stratul de sus este reprezentat de crema, cel de la mijloc este ceaiul in sine, iar cel de jos este o bomboana care se topeste incet. Este impotriva traditiei sa amesteci cele trei straturi, deoarece astfel nu vei mai simti savoarea ceaiului. Daca mergi in Germania si servesti ceai, trebuie sa stii ca acesta este intotdeauna servit cu prajiturele.

Desi Franta este cunoscuta pentru numeroasele ei tipuri de cafea, ceaiul de dupa-amiaza este cunoscut cu precadere celor din clasa superioara. Ceaiul negru este cel mai popular, servit cu zahar, lapte sau lamaie si aproape intotdeauna alaturi de produse de patiserie. Cu toate acestea, ceaiul verde si aromele asiatice sunt cunoscute unei mase mari de oameni din intreaga Franta.

Portugalia este tara care a introdus ceaiul pe intregul continent european. Aici productia ceaiului dateaza din 1750 si se dezvolta si astazi. Productia se bazeaza pe procese organice, nefiind permisa utilizarea pesticidelor si erbicidelor. Cu toate acestea, standardele generale de productie nu s-au schimbat in Portugalia si nici modul in care ceaiul este servit aici.

La Rendez-Vous vei descoperi o varietate mare de ceaiuri, atat europene, dar si din alte colturi ale lumii. Te asteptam sa faci combinatii inedite si sa alegi ceaiul care ti se potriveste cel mai bine.

Fii la curent cu ultimele noutati cu un singur LIKE pe pagina de Facebook Rendez-Vous.