BLOG

 

 

Earl Grey – dulce oră de istorie

Earl Grey este un ceai negru aromatizat cu uleiul din coaja de portocală bergamotă, un fruct care se găsește îndeosebi în Italia. Variații ale amestecului tradițional includ Lady Grey (o combinație de Earl Grey cu albăstrele), Russian Earl Grey (cu bucățele de coji de citrice) și Red Earl Grey (Rooibos și bergamotă).

Tartă cu lămâie, dulceață de afine și Earl Grey

Acest ceai celebru poartă numele lui Charles GREY (1764-1845), un aristocrat englez care a studiat la Eton și Cambridge și a intrat în Parlament la vârsta de 22 de ani. Grey a luat-o de nevastă pe Mary Elizabeth Ponsonby, fiica unui baron irlandez, și au avut împreună șase fete și zece băieți. Înainte de această căsătorie, a avut o fiică nelegitimă cu Ducesa de Devonshire, evenimente care au făcut subiectul filmului “The Duchess” (2008) cu Keira Knightley și Ralph Fiennes. Cariera politică a lui Grey a fost una de succes, acesta ajungând Prim-Ministru al Regatului Unit al Marii Britanii în 1830, fiind cunoscut pentru importante reforme cum e Legea de Abolire a Sclaviei din 1833. Grey a moștenit titlul de Earl după ce tatăl său a murit, devenind astfel cel de-al doilea Charles Grey.

Și totuși, ce legătură există între acest om important al istoriei engleze și ceaiul negru cu bergamotă? Există mai multe istorisiri referitoare la această conexiune. Conform unei legende, în timpul unei vizite în China, unul dintre oamenii lui Lord Grey a salvat de la înec un băștinaș. Pentru a-i răsplăti bunăvoința, tatăl băiatului salvat le-a dezvăluit rețeta unui ceai negru cu bergamotă. Cu toate acestea, povestea se crede a fi neautentică, dat fiind că nu există nicio dovadă a unei vizite pe care Lordul Grey ar fi făcut-o în China. O altă versiune spune povestea unui ceai creat accidental, în timpul unui transport maritim al unui cadou format din ceai și portocale bergamotă, din partea unor diplomați chinezi. Aroma fructului ar fi fost astfel absorbită de către frunzele de ceai.

Trufe de ciocolată fină cu Earl Grey

Trufe de ciocolată fină cu Earl Grey

În realitate nu se cunoaște cu exactitate motivul asocierii ceaiului cu Lordul englez. Cercetătorii de la Oxford English Dictionary au descoperit că prima referință la ceaiul aromat cu bergamotă a fost făcută în 1824. În contrast cu asocierile ulterioare, se pare că la acea vreme ar fi fost folosit ca să îmbunătățească gustul ceaiului de slabă calitate. Astfel că Oxford English Dictionary a concluzionat că este puțin probabil ca Charles Grey să fi recomandat sau să fi lăudat acest ceai. În prezent, ceaiul Earl Grey este cunoscut pretutindeni și foarte iubit, cu o aromă inconfundabilă, iar numele său a devenit o referință generală la ceaiurile negre cu bergamotă.
În ceainăriile Rendez-Vous veți găsi o diversitate de ceaiuri cu bergamotă, trufe de ciocolată cu Earl Grey și tarte cu lămâie, dulceață de afine și… ați ghicit! ceai Earl Grey.