BLOG

 

Ceremonia ceaiului (partea 1)

Ceremonia ceaiului este o expresie a lucrurilor fundamentale din cultura japoneza. Este un ritual traditional prin care ceaiul verde matcha este preparat intr-un mod ceremonios de catre o persoana initiata si servit unui grup mic de oaspeti intr-o atmosfera calma si linistita.

In cultura japoneza fiecare arta este descrisa ca o cale spiritual astfel avem “calea florilor” sau ikebana, “calea caligrafiei” shodo, “calea poeziei” haiku, “calea sabiei” kendo si altele. “Calea ceaiului” sau chado reprezinta calea spirituala a ceremoniei ceaiului.

Ceremonia ceaiului reprezinta practice prepararea si servirea ceaiului verde in prezenta unor oaspeti, conform unui ritual specific. Ceremonia completa dureaza aproximativ patru ore care implica servirea unui aperitiv si servirea de doua ori a ceaiului, gazda facand tot ce ii va sta in putinta pentru a crea un confort esthetic, intelectual si psihic deosebit oaspetilor.

Ritualul ceremoniei ceaiului nu este doar un mod de a petrece timpul, ci o cale a autocunoasterii. Arta ceaiului reprezinta cultul frumosului, este o taina a armoniei si a puritatii, este o sugestie, o banuiala, este vorba despre ascunderea fumosului pentru a fi descoperit fara a fi destainuit.

Ceremonia ceaiului nu are o atmosfera religioasa, ci una de cautare a odihnei si a linistii, prin detasarea de cotidian fara a evada din realitate pentru ca scopul este purificarea sufletului, atingerea simplitatii.

Esenta ceremoniei ceaiului este armonia, iar aceasta traditie a fost inceputa de calugarii budisti. Sen no Rikyu (1522-1591) a transformat ceremonia conceputa de calugari intr-un adevarat ritual. Ceremonia ceaiului implica mai multe metode: Chanoyu (metoda antica), Sencha-do (metoda moderna), Misonodoma (metoda pentru occidental), Ryakubon (metoda pentru exterior).

Ceremonia ceaiului este de fapt un mod rafinat de relaxare care exprima o anumita filosofie de viata. Oaspetii care iau parte la ceremonie trebuie sa gaseasca in participarea la eveniment o oaza de pace si liniste sufleteasca, departe de lume si de tot ce este rau, unde mintea se poate deschide spre meditatie.

Principiile fundamentale ale ceremoniei au fost sintetizate de maestrul Sen no Rikyu in patru cuvinte: Armonie, Respect, Puritate si Liniste.

Armonia trebuie sa fie create intre persoane, intre obiecte, intre persoane si obiecte. Fundamentala pentru crearea armoniei este linistea deoarece ajuta la concentrarea atentiei.

Respectul este deosebit de important intrucat este vorba despre respectful fata de o regula, fata de instrumentele folosite in timpul ceremoniei, dar si fata de celelalte persoane si fata de propria persoana.

Puritatea este un alt principiu fundamental care se refera nu doar la puritatea interioara, cat si la curatenia lucrurilor ce ne inconjoara.

Linistea sufleteasca, seninatatea este practic dependenta de celelalte trei principii deoarece numai prin Armonie, Respect si Puritate se poate dobandi Linistea.

Noi va invitam sa experimentati in fiecare zi o clipa de Liniste in ceainaria Rendez-Vous, unde alaturi de prajituri si alte bunatati, ceaiul va va purta intr-o lume noua.